Άσκηση Επαγγέλματος κ’ Κωλύματα Δικηγορικής Ιδιότητας


Στις ημέρες, που διανύουμε, η γενικευμένη οικονομική ύφεση και η εμφανής φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση έχουν προκαλέσει τρομακτική οικονομική βλάβη στους Δικηγόρους και στο ετήσιο εισόδημά τους. Τούτο αποδεικνύεται καθημερινώς από τα δικηγορικά γραφεία, που διακόπτουν τη λειτουργία τους, από τις παραιτήσεις των συναδέλφων από τα μητρώα του ΔΣΑ, καθώς και από τις υπάρχουσες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία!
Σίγουρα το ΔΣ του ΔΣΑ δεν μπορεί ούτε να λύσει το δημοσιονομικό κενό ούτε να δημιουργήσει δικαστικές υποθέσεις προς όφελος του Σώματος. Ωστόσο ως Επαγγελματική Κοινότητα μπορούμε και πρέπει να επαναρρυθμίσουμε τα νομοθετικά κωλύματα στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος (άρθρο 7 Κώδικα Περί Δικηγόρων), τα οποία μας αποκλείουν από το μεγαλύτερο τμήμα της οικονομικής ζωής και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα με βάση το υπάρχον καθεστώς ένας Δικηγόρος , που διαθέτει π.χ κτηματική περιουσία, δεν μπορεί να αξιοποιήσει είτε ατομικώς είτε μέσω εταιρικής μορφής, την περιουσία του αυτή, διότι θα χαρακτηριστεί έμπορος! Επίσης ενώ σύμφωνα με το άρθρο 8 στοιχεία ζ’ και θ’ του ίδιου Κώδικα ο Δικηγόρος δύναται να αναλάβει την εκκαθάριση ενός νομικού προσώπου και την διαχείριση μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, αποκλείεται εκ του νόμου να αναλάβει διαχειριστής, νόμιμος εκπρόσωπος ή Διευθύνων Σύμβουλος μιας προσωπικής ή κεφαλαιουχικής εταιρείας, που μπορεί να είναι ακόμη και δικών του κεφαλαίων και να υποχρεούται να βρει τρίτο πρόσωπο- αχυράνθρωπο , για την νόμιμη εκπροσώπηση και διοίκηση αυτής.
Με δεδομένη την δεινή οικονομική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και του δικηγορικού σώματος, είναι επιβεβλημένο ως Διοίκηση να επανατοποθετηθούμε σχετικά με κωλύματα και τα ασυμβίβαστα με την άσκηση της Δικηγορίας, άλλως θέτουμε το Σώμα και τους εαυτούς μας εκτός της οικονομικής ζωής, παρόλο που ως ελεύθεροι επαγγελματίες συμμετέχουμε σε αυτή και αποτελούμε θεσμικούς παράγοντες στην ρύθμιση των ιδιωτικών σχέσεων.
Ως ΠΥΞΙΔΑ θεωρούμε πως αποτελεί αδήριτη ανάγκη να τροποποιήσουμε την σχετική διάταξη, ώστε να μπορέσουμε να αντέξουμε οικονομικά και βιοποριστικά, ώστε να μην χρειάζεται ταυτόχρονα να απωλέσουμε και την δικηγορική μας ταυτότητα, με σεβασμό πάντοτε προς τις δικηγορικές παραδόσεις και τα ασυμβίβαστα του θεσμικού μας λειτουργήματος με την εμπορική νομοθεσία.
Για την ΠΥΞΙΔΑ
Νικόλαος Β. Κουτκιάς
Μέλος Δ.Σ Δ.Σ.Α

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΥΞΙΔΑ - ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΜΗ!!!

Προτάσεις Καθημερινότητας για Ποινικά Δικαστήρια

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ