ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ


Στην «ΠΥΞΙΔΑ» οραματιζόμαστε έναν Δικηγορικό Σύλλογο ο οποίος θα κήδεται των συμφερόντων όλων των μελών της κοινωνίας και κυρίως των ασθενεστέρων και συνεπεία αυτού η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός θεσμών όπως η Νομική Βοήθεια αποτελεί προτεραιότητά μας. Το σχέδιό μας απαρτίζεται από τρεις άξονες, την τροποποίηση του Ν. 3226/2004 σε επιμέρους σημεία, θεσμικές παρεμβάσεις του ΔΣΑ για ζητήματα που απασχολούν του Συναδέλφους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Νομικής Βοηθείας και τέλος ειδικά θέματα που άπτονται των ζητημάτων των αυτεπαγγέλτως διοριζομένων Δικηγόρων σε ποινικά δικαστήρια.

Ειδικότερα προτείνουμε:   

Ι) ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 3226/2004
α) Ο διορισθείς Δικηγόρος στο 1ο βαθμό να δύναται να συνεχίσει την εκδίκαση της υποθέσεως και σε επόμενο βαθμό αν ο αιτών το επιθυμεί 
β) Η αποζημίωση των δικηγόρων να καταβάλεται σε άμεσο χρόνο, δηλαδή με την πραγματοποίηση της διαδικαστικής πράξεως για την οποία έχουν διορισθεί, και όχι με την έκδοση αποφάσεως.
γ) Ρητή διευκρίνηση πως στο πλαίσιο του Ν. 3226/2004 δεν καταβάλλεται αναβολόσημο.
δ) Πρόβλεψη για ουσιαστικό έλεγχο των προϋποθέσεων για την υπαγωγή των αιτούντων στο καθεστώς της Νομικής Βοηθείας διότι παρατηρείται το φαινόμενο να καταφεύγουν σε αυτήν άτομα που εμφανώς δεν πληρούν τα οικονομικά κριτήρια ή άτομα τα οποία κάνουν κατάχρηση του θεσμού.  

ΙΙ) ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣΑ
α) Παρέμβαση του ΔΣΑ προς το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υπάρξει απαλλαγή από το ΦΠΑ για τις υποθέσεις της Νομικής Βοηθείας . 
β) Παρέμβαση του ΔΣΑ προς το Υπουργείο Εργασίας και την διοίκηση του ΕΦΚΑ προκειμένου να υπάρξει άμεσος συμψηφισμός των ποσών που καταβάλει το ΤΑΧΔΙΚ ως ασφαλιστικές εισφορές για λογαριασμό των δικηγόρων.  
γ) Παρέμβαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου τα επιταχυνθεί ο χρόνος αποζημίωσης των Δικηγόρων με ταυτόχρονη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να επιτυγχάνεται γρηγορότερα η εκκαθάριση των αιτήσεων
δ) Διαμαρτυρία προς τους Συλλόγους Δικαστικών Επιμελητών και Συμβολαιογράφων διότι παρατηρείται άρνηση των μελών τους όσον αφορά στην διεκπεραίωση των καθηκόντων δια τα οποία έχουν διορισθεί.  
ε) Διαμαρτυρία προς τα κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά Γραφεία διότι παρατηρείται το φαινόμενο της μη απαλλαγής των αιτούντων από τα αντίστοιχα τέλη (πχ τέλος εγγραφής εμπραγμάτων αγωγών)   
στ) Συνεργασία με κρατικούς φορείς για δημιουργία προγραμμάτων παροχής νομικής βοηθείας σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (λχ άνεργοι, νέοι, ΑΜΕΑ, LGBT, πρόσφυγες)
ζ) Διπλασιασμός του παραβόλου υπέρ ΔΣΑ για περιπτώσεις αναφορών από πολίτες στο πλαίσιο του θεσμού της Νομικής Βοηθείας.  

III) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
α) Εκκαθάριση του καταλόγου των αυτεπαγγέλτως διοριζομένων δικηγόρων διότι πολλοί πλέον δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτόν.   
β) Εκσυγχρονισμός του τρόπου επιλογής των δικηγόρων προκειμένου να υπάρξει η κατά το δυνατόν περισσότερη διάχυση των υποθέσεων χωρίς όμως να παρακωλύεται η ποινική διαδικασία.
γ) Ρητή ρύθμιση για δυνατότητα συμπαράστασης του διορισμένου δικηγόρου σε περίπτωση που εμφανιστεί δικηγόρος του κατηγορουμένου κατά την πρόοδο της δίκης.
δ) Δυνατότητα κατ’ εξαίρεση επιλογής των δικηγόρων που έχουν διορισθεί σε δίκες που έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια (πχ. Παραδικαστικό, Πυρήνες της Φωτιάς, Χρυσή Αυγή, Αιξωνή) 

Εν κατακλείδι στην «ΠΥΞΙΔΑ» θεωρούμε ότι ο Δικηγόρος εκτός από επιστήμων και συλλειτουργός της δικαιοσύνης επιτελεί και σημαντικό κοινωνικό έργο όντας ταγμένος στην υπηρεσία των αδυνάμων και προασπίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών στα δικαστήρια, στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στις γειτονίες. Υπό αυτό το πρίσμα θεσμοί όπως η Νομική Βοήθεια συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός Κράτους Δικαίου σε μια εποχή κατά την οποία και τα πλέον στοιχειώδη συνταγματικά δικαιώματα τίθενται υπό αμφισβήτηση…. 


Γιάννης Δεληγεώργης
Υπ. Σύμβουλος ΔΣΑ

«ΠΥΞΙΔΑ-Εκλογικός Συνδυασμός για το ΔΣ ΔΣΑ»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΥΞΙΔΑ - ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΜΗ!!!

Προτάσεις Καθημερινότητας για Ποινικά Δικαστήρια