Προτάσεις Καθημερινότητας για Ποινικά Δικαστήρια

Η άσκηση του επαγγέλματος μας σύγχρονα, αποτελεσματικά και κυρίως αξιοπρεπώς και όχι σε συνθήκες του περασμένου αιώνα είναι ο στόχος του συνδυασμού μας. Η αξιοπρέπεια στο επάγγελμα μας δεν είναι ένα συντεχνιακό ζητούμενο, αλλά αφορά όλη την κοινωνία. Χρειάζονται τομές, χρειάζονται προοδευτικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, ακόμα και στα πιο μικρά ζητήματα.
Προκειμένου να υλοποιηθούν οι προτάσεις μας, πρέπει ως Σύλλογος  να βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τις διοικήσεις των Δικαστηρίων και τις Δικαστικές Ενώσεις, διότι τα θέματα αφορούν και αυτούς, για την επίτευξη απλών αλλά κρίσιμων παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν το Δικηγορικό Λειτούργημα. Στενή συνεργασία σημαίνει γνώση των ζητημάτων και πρόταση και διεκδίκηση εφικτών λύσεων.
 Οι παρεμβάσεις που προτείνουμε ως συνδυασμός σχετικά με την λειτουργία των ποινικών Δικαστηρίων είναι οι εξής:
1.              Αύξηση του αριθμού των μονομελών πλημμελειοδικείων
Όπως είναι γνωστό στα μονομελή πλημμελειοδικεία έχει συσσωρευτεί ο όγκος εκδίκασης των πλημμελημάτων. Έχουμε δει μονομελή πλημμελειοδικεία να έχουν στο έκθεμα τους 70 και παραπάνω υποθέσεις, και από αυτές να δικάζονται οι είκοσι. Και σε τριμελή πλημμελειοδικεία να έχουν να δικάσουν 15 υποθέσεις και στις 1.30 μμ να έχουν τελειώσει. Από την στιγμή που η πλειοψηφία των πλημμελημάτων δικάζονται από μονομελή πλημμελειοδικεία θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός τους. Το ιδανικό θα ήταν να προσλαμβάνονταν περισσότεροι δικαστές και γραμματείς. Κάτι τέτοιο όπως είναι αντιληπτό δεν είναι δυνατό να γίνει. Για να αυξηθεί ο αριθμός των μονομελών πλημμελειοδικείων, θα πρέπει να  μειωθεί ο αριθμός των τριμελών. Πράγμα και εφικτό και που δίνει λύση. Έτσι θα αυξηθεί ο αριθμός των προσδιορισμένων υποθέσεων που δικάζονται, και δεν θα βλέπουμε πινάκια των 70 υποθέσεων που απλά προσδιορίζονται για να αναβληθούν. Όπως είναι αντιληπτό, αυτό συμβάλλει και στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και στην αποφυγή περιττών ταλαιπωριών των δικηγόρων, των διαδίκων και των μαρτύρων

2.              Προσαρμογή των αιθουσών στις ανάγκες των ακροατηρίων,
Θα μπορούσε κάλλιστα κάποια εκ των μονομελών πλημμελειοδικείων, όπως για παράδειγμα τα αυτόφωρα, τα οποία έχουν συνήθως και τον περισσότερο κόσμο, καθώς και πολλούς κρατούμενους, να μεταφερθούν είτε στις αίθουσες των προκάτ είτε στο αμφιθέατρο, είτε στην μεγάλη αίθουσα του κτιρίου 13 και αντιστοίχως δικαστήρια που είτε έχουν μικρές σε διάρκεια συνεδριάσεις, είτε πολύ λιγότερους διαδίκους, να μεταφερθούν στις μικρές αίθουσες των μονομελών. Αν ο Σύλλογος προβεί συντονισμένα σε αυτή την ενέργεια, είναι σίγουρο πως κανείς προϊστάμενος του Πρωτοδικείου δεν θα το αρνηθεί.


3.               Πρόβλεψη ειδικών αιθουσών για πολυπρόσωπες δίκες στο Εφετείο.
Όπως επίσης είναι γνωστό, διεξάγονται πλέον πολύ συχνά πολυπρόσωπες δίκες στο Εφετείο Κακουργημάτων, οι οποίες μάλιστα λαβάνουν και μεγάλη δημοσιότητα.  Σε αυτές λοιπόν τις πολύ σοβαρές  δίκες, καταλήγουν να μην έχουν χώρο οι συνήγοροι να κάτσουν, γεγονός απαράδεκτο. Πρέπει λοιπόν να ληφθεί πρόβλεψη ούτως ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένες αίθουσες που να εκδικάζονται οι υποθέσεις αυτές, των οποίων η χωρητικότητα να είναι επαρκείς για τον αριθμό των κατηγορουμένων και φυσικά των συνηγόρων.  

4.              Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής από τον ΔΣΑ για ηλεκτρονική παρακολούθηση πινακίων
Η αναμονή για την εκδίκαση της υπόθεσης είναι ό,τι πιο εξοντωτικό για έναν δικηγόρο. Και ακόμα πιο εξοντωτικό να φτάνει λήγει το ωράριο και η υπόθεση να μην γίνεται ποτέ. Η λύση σε αυτό θα ήταν η δημιουργία μίας εφαρμογής που μέσω του dsanet.gr, με την οποία ο δικηγόρος να παρακολουθεί μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ή μέσω του κινητού του τηλεφώνου, το πινάκιο που τον ενδιαφέρει, ούτως ώστε εγκαίρως να βρίσκεται στο δικαστήριο, και να μην σπαταλά άσκοπα τον χρόνο του περιμένοντας την εκδίκαση των υποθέσεων.
Την ενημέρωση μπορούν να την αναλάβουν κάποιοι είτε εκ των υπαλλήλων του ΔΣΑ, είτε εκ των υπαλλήλων των δικαστηρίων. Παλιότερα είχε προβλεφθεί ένα τέτοιο σύστημα στο Εφετείο, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ. Αλλά πλέον με τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, είναι κάτι το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί, χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Το κέρδος δε από την αποφυγή αυτής της άσκοπης αναμονής στα δικαστήρια σε χαμένες εργατοώρες, θα είναι πολλαπλάσιο του κόστους εφαρμογής του συστήματος της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των πινακίων.

5. Δυνατότητα Διακοπής σε δεύτερη συνεδρίαση για πλημμελήματα τα οποία βρίσκονται στην τετραετία ή στην πενταετία
Καλώς ή κακώς επειδή η επιτάχυνση στην ποινική δίκη αφορά το σύνολο της κοινωνίας, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη, ούτως ώστε να υπάρχει δυνατότητα διακοπής των συνεδριάσεων στα πλημμελήματα. Ειδικά στις υποθέσεις που βρίσκονται στην τετραετία ή στην πενταετία. Όπως και στο εφετείο πλημμελημάτων και στο εφετείο κακουργημάτων προβλέπεται η δεύτερη διακοπή για τις δίκες του πινακίου που δεν έχουν εκφωνηθεί, το ίδιο να γίνεται και στα πλημμελήματα κυρίως αυτά που αφορούν τετραετία και πενταετία. Πέραν της ταλαιπωρίας των πολιτών, δεν έχει κανένα νόημα για τον δικηγόρο, ούτε κάποιο οικονομικό όφελος υπάρχει, αν μία υπόθεση αναβάλλεται λόγω ωραρίου πέντε και έξι φορές. Επομένως θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα διακοπής. Όσον αφορά δε την τυχόν έλλειψη αιθουσών, μπορούν να οριστούν κάποιες αίθουσες είτε στην Ευελπίδων, είτε στο Εφετείο, όπου πλέον υπάρχουν αρκετές, που να συνεδριάζουν τα πλημμελειοδικεία που διακόπτουν.
Ο στόχος μας λοιπόν ως συνδυασμού είναι να συγκροτηθεί ένα Διοικητικό Συμβούλιο που θα έχει γνώση των θεμάτων και της καθημερινότητας και παρεμβαίνει προς όφελος του επαγγέλματος μας. Ένα Διοικητικό Συμβούλιο με γνώση όλων των θεμάτων, που θα διεκδικεί και θα προτείνει εφικτές λύσεις. Τα χρωστάμε όλα αυτά στους συναδέλφους μας, στους ίδιους μας τους εαυτούς. Το χρωστάμε στο παρελθόν του δικηγορικού επαγγέλματος, το χρωστάμε στο μέλλον μας.
Χρίστος Δερδεμέζης
Υπ. Σύμβουλος ΔΣΑ


«ΠΥΞΙΔΑ-Εκλογικός Συνδυασμός για το ΔΣ ΔΣΑ»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΥΞΙΔΑ - ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΜΗ!!!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ